japonský nůž HIGONOKAMI "M" full steak - black
Detailní popis produktu
V roce 1896 se na výrobě těchto nožů dohodl velkoobchodník Tasaburo Shigematsu s kovářem Tejim Murakami ve městě Miki City. Nože měly takový úspěch u lidí, včetně císařského dvora, že v roce 1899 byl založen svaz „Higonokami Knife Union“, který měl ve svém nejlepším období až 40 členských společností a více než 200 pracovníků. Higonokami znali a nosili u sebe všichni, japonští tesaři, děti do škol, lidé pro běžné užití. Časem se ale začaly objevovat nekvalitní napodobeniny, tak byla v roce 1910 zaregistrovaná ochranná známka Higonokami. V roce 1911 si ho dokonce koupil korunní princ a později i císař Taisho a to oblibu Higonokami ještě zvýšilo. Výroba pokračovala i během válek, kdy byl nedostatek surovin. Jenže jak začaly na trh přicházet další užitkové nože, začalo nožů Higonokami ubývat. Jediným výrobcem, který může používat ochrannou známku Higonokami, zůstává firma Nagao Kanakoma Factory pana Mitsuo Naggao. Ten je dnes již pátou generací, která tyto nožíky stále vyrábí. Nože balí po několika kusech do modrých a zlatých kartonových krabiček.
Čepel je vyráběna z vysoce uhlíkové oceli, která je velmi ostrá a odolná. Ta je vložena do rukojeti, která je vyrobená z mosazi nebo černě barveného kusa železa následně zdobeného portréty, květinami, zvířaty nebo krajinou. Kompaktní, lehký a historií opředený zavírací kapesní nůž Higonokami není jen čepel - je to kulturní artefakt, který hladce spojuje minulost se současností. Noste u sebe denně kus japonského dědictví, kde každý řez vypráví příběh řemeslné zručnosti a odolnosti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kapesní a lovecké nože |
---|---|
Hmotnost: | 0.03 kg |
celková délka (mm): | 170 mm |
délka čepele (mm): | 68 mm |
ocel - materiál čepele: | uhlíková ocel SK-5 |
výroba: | Japonsko |